Wie is Astrid Palthe
Ik heb een hele tijd zitten nadenken over hoe ik deze alinea zou invullen. Verschillende teksten geschreven om die vervolgens weer weg te halen. Wat vertel ik wel, wat niet? Wat komt professioneel over, wat niet?
Dat geeft meteen een kwaliteit en een valkuil van mijzelf aan: perfectionisme. Ik sta voor kwaliteit, wil de dingen graag goed doen. Daardoor lever ik zeker goed werk af, maar zorgt er ook voor dat ik soms twijfel aan mijzelf. Maar ach, dat geeft alleen maar aan dat ik mens ben. Uiteindelijk heb ik besloten om geen uitgebreid verhaal te schrijven, maar om het verhaal te vertellen in losse woorden. Dit ook omdat je verderop in dit stuk mij in ieder geval nog beter leert kennen doordat ik vertel over wat ik doe en waarom ik het doe.
De woorden die vertellen wie ik ben zijn: Astrid Palthe, vrouw, echtgenote, (schoon)dochter, (schoon)zus, nicht, vriendin, coach, docent, trainer, spreker, ondernemer, collega, vrijwilliger, mens, perfectionist, empathisch, authentiek, verbinding, plezier, dankbaar, analytisch, samenwerken, autisme, Scandinavië, lezer, meditatie, levensgenieter, mindfulness, gezelligheid, katjes.
Wat doe ik – mijn missie
Ik ben expert in het aanbrengen van rust, aandacht, structuur en stabiliteit in je leven. Dit alles doordat ik zorg voor verbinding.
Verbinding is een waarde die een belangrijke rol speelt in zowel mijn persoonlijke als in mijn professionele leven. Verbinding betekent voor mij in contact zijn met jezelf, in contact zijn met de mensen om je heen en door dat contact, door die verbinding het mogelijk maken om de beste persoon te zijn die je kunt zijn.
Ik geloof heel erg in persoonlijke ontwikkeling, in het feit dat iedereen kan leren. Waar je ook staat op dit moment in je leven. Voor de een gaat dit heel gemakkelijk, maar voor de ander is die extra aandacht en hulp van een ander net even nodig. Ik vergelijk het met het maken van een puzzel. Het gaat erom dat je de juiste stukjes hebt om jouw puzzel te kunnen maken. Soms lukt het niet om die stukjes te vinden, of op de juiste plek neer te leggen.
Zo werkt het ook bij het overwinnen van een burn-out. Iedereen leert ervan en de een lukt het zelf om eruit te komen maar vaak heb je net even dat laatste zetje nodig. Vandaar dat ik mijn eigen praktijk ben gestart waarin ik door middel van coaching en/of training de mensen die herstellende zijn van een burn-out, ook echt die laatste stap, de laatste puzzelstukjes kan geven om er definitief uit te komen en uit te blijven. De verbinding met zichzelf en hun leven te maken.
Daarnaast ben ik er dus ook heel bewust voor die persoon die samen leeft met iemand met autisme. Er worden dan andere dingen van jou als persoon gevraagd en daar is niet altijd (h)erkenning voor. Dat heeft vaak zijn weerslag op hoe jij zelf in het leven staat. Altijd maar zorgen voor. Binnen het autisme wordt er veel gesproken over puzzeltijd. De tijd die nodig is om informatie te verwerken. Die tijd heeft degene met autisme nodig. Echter is het ook zo dat diegene die zorgt voor, leeft met, werkt met, autisme ook die puzzeltijd nodig heeft. En daarin zie ik jou en (h)erken jou. En ook hierin ben ik ervan overtuigd dat jij kunt leren om echt voor jezelf te kiezen en dan nog steeds (of zelfs beter nog) voor die ander kan zorgen.
In mijn derde peiler richt ik mij tot de betrokken werkgever. De werkgever die de verbinding zoekt met zijn medewerkers. Die het belangrijk vindt dat zijn medewerkers kunnen zijn wie ze moeten zijn. Hen de ruimte geeft om te kunnen ontwikkelen. Dit betekend dat deze werkgever ruimte biedt aan de medewerker om door middel van coachen die ontwikkeling aan te gaan. Verbinding met zichzelf te maken en daardoor te zorgen dat stress en burn-out buiten de organisatie wordt gehouden. En mocht deze betrokken werkgever mensen in dient hebben op het autisme spectrum en die verbinding met deze specifieke medewerkers willen maken om ook hen te kunnen ondersteunen in hun ontwikkeling dan ben ik er ook voor die werkgever.
Waarom doe ik dat
Er is een tijd geweest dat ik de verbinding met mijzelf kwijt was. Daardoor lukte het niet om echt te zijn wie ik ben. Een periode van zware stress en burn-out heeft ervoor gezorgd dat ik eens heel kritisch naar mijzelf heb gekeken. Ik wilde die verbinding met mijzelf weer terug vinden. Tijdens die zoektocht werd duidelijk dat het zijn van coach ervoor zorgt dat ik kan zijn wie ik ben.
Tegelijkertijd zat mijn man ook in een periode waarin hij heel erg op zoek was naar antwoorden op de vraag “wie ben ik eigenlijk?” Dat antwoordt kwam voor hem in de vorm van een autisme diagnose. Zijn diagnose zorgde ervoor dat er antwoorden kwamen, zorgde ervoor dat hij kon werken aan de verbinding met hem zelf. Maar het zorgde er ook voor dat er antwoorden voor mij kwamen en dat wij konden gaan werken aan de verbinding tussen ons beiden.
Door die zoektocht werd mij duidelijk wat mijn rol als coach in deze wereld is: expert zijn in zorgen dat er grip op stress komt en expert zijn in het samen leven en samen werken met autisme.
Autisme wordt nog vaak als een label gezien, een beperking. Ik zie het als een kenmerk van die persoon. Het is echter wel belangrijk om te begrijpen wat die kenmerken zijn. Voor een partner van iemand met autisme is het vaak lastig om erkenning te krijgen voor de situatie die autisme met zich meebrengt in de relatie.
Daarom is het mijn missie ook om naast coachen, mensen die met autisme te maken hebben (partner, ouder, gezinslid, familielid, vrienden, werkgever, leidinggevende, collega’s, hulpverlener, docenten, etc.) de kennis en kunde bij te brengen over autisme waardoor zij beter begrijpen wat autisme is en hoe zij (nog) beter kunnen samen leven of samen werken met autisme.
Wat doe ik nog meer
Het coachen geeft mij veel voldoening en ik doe dat met heel veel plezier, maar ik voelde dat ik nog iets extra's wilde doen. Noem het verbinding maken met onze maatschappij.
Zo kwam ik als vrijwilliger terecht bij de Informatie en Advieslijn van de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA). Waar ik op regelmatig momenten mensen via telefoon of email te woord sta, luister naar de verhalen, erkenning mag geven, vragen mag beantwoorden. Hoewel het vaak heftige verhalen zijn en ik na een dienst van vier uur vaak moe ben doe ik dit werk met ontzettend veel plezier. Met zoveel plezier zelfs dat ik naast mijn vrijwilligerswerk bij de NVA ook voor zestien uur in dienst ben als coördinator lotgenotencontact waarbij ik o.a. onze gespreksleiders van lotgenotengespreksgroepen ondersteun.
En daarnaast geniet ik dus van mijn leven met man en twee katjes in het mooie Meppel. Gaan we regelmatig op vakantie in Scandinavië om daar te genieten van de rust en de ruimte die daar is. Ben ik dol op de M&M’s met pinda, spelletjesavonden met vrienden en mediteren.