Partner van Autisme: “Even niet volgens de regels”

 

Begrijp mij niet verkeerd. Ik hou van mijn man en ik vind het heerlijk om samen tijd door te brengen. Maar ik hou er ook ontzettend van om gewoon alleen thuis te zijn. En weet je wat ik dan doe? 

Je raadt het vast niet….. 

 

Dan laat ik mijn sloffen gewoon midden in de kamer staan! 

Of dan ga ik met de katjes spelen en laat hun speelgoed ook gewoon overal slingeren. 

Of dan ruim ik niet meteen mijn lunchspullen op. 

 

Structuur is rust

“Nou, nou  Astrid… doe eens gek” hoor ik je zeggen, “zo raar is dat toch niet?” Voor mij is dat echter wel een soort van uit de band springen. Thuis gedijt het beste met structuur. Alles ligt op zijn plek, rommel wordt direct opgeruimd. Dit geeft namelijk overzicht en structuur. Wanneer je hoofd al druk genoeg is van allerlei andere dingen, dan is het gewoon fijn om de omgeving waarin je leeft rustig te hebben. 

En ik vind dat zelf ook wel fijn hoor. Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. 

 

Niet alleen thuis is structuur fijn, maar ook buitenshuis. Zo volgen we regels zoals: 

  • Je loopt op de stoep en niet op straat. 
  • Je fietst op straat en niet op de stoep. 
  • Je houdt altijd rekening met de mensen om je heen. 
  • In de stad loop je rechts, met de stroom mee, zodat we elkaar makkelijk kunnen passeren 
  • Je volgt de stoep en gaat niet via een grasveldje. 
  • Je loopt in het bos met je dikke schoenen en niet op je gympies. 

En zo meer. Allerlei patronen en gewoonten die duidelijkheid, rust en structuur geven. Als ‘partner van’ kies ik ervoor om hierin mee te gaan want, nogmaals, structuur geeft rust. 

 

Even niet volgens de regels

Maar soms…..heel soms… wil ik gewoon even niet aan die regels denken. Verlang ik eigenlijk naar chaos, drukte en onvoorspelbaarheid. 

 

Zo gebeurt het wanneer ik alleen op pad ben dat ik gewoon lekker links loop in de stad, tegen de stroom in. Of dat ik even een stoepje meepak op de fiets. Dat ik vind dat mensen maar eens rekening met mij moet houden en dat ik gewoon doorloop. Of dat ik dus mijn sloffen gewoon lekker midden in de woonkamer laat liggen, de muziek hard aan zet en er omheen dans. Daarom ga ik geregeld met een goede vriendin naar zo’n fout dansfeest met jaren ’70 disco muziek. Lekker helemaal uit je plaat gaan. 

 

Uitlaatklep belangrijk!

Als ‘partner van’ is het heel belangrijk om je eigen uitlaatklep te hebben. Zonder die uitlaatklep lukt het gewoon niet om de rust en structuur thuis vol te houden. Als ‘partner van’ is het belangrijk om zo nu en dan even niet volgens de regels te leven, maar gewoon je eigen zin te doen. 

 

Wat is jouw uitlaatklep? Weet jij nog hoe het is om even de boel de boel te laten? Te kiezen voor jezelf? Even niet volgens de regels te leven?

Warme groet,

Astrid 

Meer blogs lezen?