Weer aan de slag na je burn-out, maar met geduld! – Een verhaal waar ook de werkgever wat aan heeft
Je zit al een tijdje thuis met burn-out klachten, het gaat wel beter maar je bent er zeker nog niet uit.
Wanneer mensen vragen hoe het met je gaat zeg je vaak “oh het gaat wel goed.” En mensen beginnen dan ook te vragen wanneer je weer aan het werk gaat. Je werkgever vraagt zich dat ook af. Voor hem is het lastig dat je er niet bent, anderen moeten jouw werk over nemen. En zelf heb je ook het gevoel dat het wellicht wel tijd wordt om weer aan de slag te gaan. Het gaat tenslotte beter met je.
Bij twijfel - wees geduldig
Je twijfelt misschien want je vindt het spannend om die stap weer te nemen. Twijfel je of je het werk nog wel kan, maar ook wil doen? Twijfel je omdat je bang bent terug te vallen, ook al heb je veel geleerd over jezelf de afgelopen tijd en wil je echt niet nog een keer in deze situatie terecht komen. Daarom is het ook echt niet erg om je tijd te nemen om te herstellen. Ga er namelijk van uit dat de tijd dat het geduurd heeft om jouw klachten op te bouwen zeker net zo lang is als de tijd die je nodig hebt om weer te herstellen. Het is dus voor iedereen verschillend, echter voor iedereen geldt: wees geduldig.
Tips voor de werkgever
Voordat ik verder mijn ervaringen en leerpunten beschrijf op de terugkeer naar de werkvloer, geef ik alvast 5 tips uit dit blog voor de werkgever hoe hij zijn medewerker kan ondersteunen in zijn herstel na een burn-out:
1) Bescherm de medewerker: wees geduldig. Te snel weer aan de slag kan averechts werken.
2) Zorg voor een cultuur waarin de medewerker zich veilig voelt zijn verhaal te vertellen.
3) Houd rekening met belastbaarheid.
4) Geef duidelijkheid en structuur.
5) Blijf in gesprek met je medewerker.
De weg naar herstel: mijn verhaal
Zelf kan ik zeggen dat ik redelijk snel na mijn burn-out weer aan de slag ben gegaan. Ik ben uitgevallen in augustus 2016 en als ik eraan terug denk was ik zelfs nog niet helemaal hersteld toen ik oktober 2017 aan mijn post-HBO opleiding tot Coach begon. Het voelde echter goed om wel aan de opleiding te beginnen, het was voor mij een nieuwe kans. Ook een kans om daadwerkelijk uit de burn-out te komen door iets te doen waar mijn passie ligt. En zo gebeurde het dat ik op 12 oktober 2018 naar de Kamer van Koophandel ging om mijn coachpraktijk APCoaching & Training in te schrijven.
Dat is best snel gegaan wanneer ik er zo op terug kijk. Die opmerking krijg ik ook vaak te horen: “gezien hoe jij eraan toe was, ben je weer snel op je pootjes terecht gekomen!”
En dat klopt ook 100%. Daarbij kan ik je meteen vertellen dat dit niet voor iedereen zal gelden. Bij mij waren alle omstandigheden daar, waardoor ik optimaal aan mijzelf kon werken en mijzelf uit de burn-out kon halen:
- Afscheid genomen van mijn werkgever
- Transitievergoeding meegekregen
- Recht op uitkering
- Sociaal vangnet aanwezig
- Gewerkt aan herstel met psycholoog
- Mindfulness cursus van 8 weken gevolgd
- ENERGIEBALANS HERSTELD
- ONTDEKT WAT MIJN PASSIE IS
- Opleiding bij die passie gezocht
- Toegelaten tot opleiding
- Coaching tijdens opleiding
- Mijn levensmissie bepaald
Geen druk
Het belangrijkste, weet ik nu, wat er bij mij voor gezorgd heeft dat ik redelijk snel uit mijn burn-out ben gekomen, is het vinden van mijn passie en het feit dat er geen druk bij mij lag om weer aan het werk te gaan. En die druk lag er niet omdat ik die mijzelf niet had opgelegd en omdat er geen werkgever was die druk uit oefende om mij weer aan het werk te krijgen. Natuurlijk had ik een sollicitatieplicht vanwege mijn uitkering, maar er zijn vele mogelijkheden om aan je 4 verplichte sollicitatie activiteiten te komen, dus was het vanuit het UWV rustig.
Doordat ik een heel goed sociaal vangnet had, werd er vanuit thuis en vanuit vrienden geen druk op mij uitgeoefend om snel weer aan de slag te gaan. Ik kreeg de ruimte om te herstellen, hoefde geen verantwoording af te leggen. Dat was een belangrijk onderdeel in de weg naar herstel.
Jouw weg naar herstel
Op het moment dat je in dienst bent en je zit al geruime tijd in de ziektewet dan moet je werken aan je herstel. Het doel is om zo snel mogelijk weer terug te keren in je huidige functie. Dat snap ik wel, maar daarbij zeg ik ook: blijf luisteren naar jezelf en zet de stappen die goed zijn voor jou.
Het is namelijk voor de werkgever ook veel beter, dat wanneer jij weer volledig aan het werk bent, jij op dat moment er ook echt weer voor kan gaan. Niet dat je na 3 maanden weer terug bent bij af.
Dan is het vaak zo dat terug komen op de werkvloer nog veel langer duurt.
Terugkeer vraagt tijd – neem die!
Jouw terugkeer heeft tijd nodig. De eerste maanden ben je bezig met het herstellen van je energiebalans. Opbouwen van je uithoudingsvermogen (bewegen helpt), opbouwen van je sociale contacten, ontdekken wat jij wilt, wie jij bent. Pas dan kan je ook weer goed nadenken over je werk. Of je het nog wel leuk vindt, of je wel bij deze werkgever wilt blijven, of je wel deze functie wilt behouden. Wanneer daar duidelijkheid over is, pas op dat moment heb jij ook weer de mogelijkheid om langzaam te beginnen met re-integreren. En dan heb ik het niet over binnen 1 maand weer volledig aan het werk. Langzaam opbouwen, naar jezelf blijven luisteren, voldoende rust inplannen om je energiebalans op peil te houden.
Rechten en plichten
Als werknemer heb je rechten, maar je hebt ook plichten. Je moet meewerken aan de re-integratie en dat is ook goed. Daarbij is het van belang te blijven communiceren met je werkgever. Ga niet wachten op wat zij willen, maar wees proactief en geef aan wat jij wilt en wat jij kan!
Op het moment dat jij niet in gesprek gaat met je werkgever weet hij niet wat er aan de hand is. Wees eerlijk! Zolang jij maar blijft zeggen dat het goed gaat dan ziet de werkgever niet in waarom jouw herstel dan zo langzaam gaat. Van buiten is namelijk niet te zien wat er van binnen allemaal speelt. Maar wees ook eerlijk naar jezelf toe. Blijf luisteren naar jezelf en blijf vertrouwen houden in jezelf.
Daarnaast heb ik ook geleerd dat, ook al ben jij hoofd verantwoordelijk voor jouw herstel, je kunt het niet alleen! Wees niet te trots om hulp te vragen. En je mag daarbij je werkgever ook best om hulp vragen. Geef aan wat jij nodig hebt om te kunnen herstellen, om te zorgen dat je weer terug kunt keren naar je functie. Ook als mocht blijken dat je niet terugkomt in je functie, dan heeft je werkgever er alleen maar baat bij om dit tijdig te weten. Jullie kunnen dan stappen zetten voor het vervolg. En geloof mij, op het moment dat die beslissing gemaakt is, geeft jou dat de kracht om naar de toekomst te kijken en om na te denken over wat je echt wilt gaan doen.
Heb geduld
Wees dus geduldig met jezelf. Pak de tijd en de kans om goed te herstellen. Pak de tijd om te leren van je burn-out, om echt te kunnen luisteren naar jezelf, om echt uit te zoeken wie jij bent en wat jij wilt. Ga jezelf niet vergelijken met anderen. Iedereen herstelt op zijn manier, iedereen heeft iets anders nodig. Sta achter jezelf, geloof in jezelf en hou van jezelf. Dan zal jij uit die burn-out komen en het beste leven tot nu toe leiden!
Ondersteuning bij herstel
Vind je het prettiger om van mij zelf te horen wat ik voor je kan betekenen? Aan een eerste gesprek zijn geen kosten verbonden. Maak daarom gerust een afspraak.
Ben je werkgever of HR professional en mocht je behoefte hebben om eens te sparren over de aanpak van burn-out herstel (of beter nog burn-out preventie) in jouw organisatie, neem dan contact met mij op.
Via telefoonnummer: 06-51370339 ; via mail of via de website
Warme groet,
Astrid
p.s. daar waar hij/hem/zijn staat kan je uiteraard ook zij/haar lezen.