Stress en Burn-out: stop met pleisters plakken! 

Heb jij dat ook wel eens? Dat je een reclame ziet op de televisie of hoort op de radio waar je het niet mee eens bent en dat je jezelf erop betrapt dat je roept tegen de televisie of radio “ja, dat is pleisters plakken (ofwel symptoom bestrijding). Daar pak je het probleem niet mee aan!”

 

Nee? Hmm, misschien ben ik dan de enige die zich druk maakt om al die reclames voor pilletjes om beter te slapen of pilletjes tegen stress of burn-out klachten. En onder de noemer homeopathisch is het dan niet erg om de pillen te slikken.

 

Wat is het verhaal achter de symptomen

En ik snap het best hoor. Want ik heb zelf ook wat ondersteuning gehad van medicatie in het begin van mijn burn-out. Mijn lichaam was zo gestrest en ik had letterlijk paniek aanvallen wat weer zorgde voor meer stress in mijn lichaam. Om die cirkel te doorbreken heb ik op recept van de huisarts iets gekregen om wat rustig te worden. 

 

Het grote verschil met de reclames was echter dat mijn huisarts mij ook direct heeft doorgestuurd naar de psycholoog om te gaan praten. De pil is namelijk de spreekwoordelijke ‘pleister op de wond’. Het voorkomt het bloeden voor nu maar als je er verder niets aan doet blijft de wond open en wordt hij misschien ook alleen maar erger.

 

Waardoor heb je hoofdpijn?

Wat is er gaande in je leven dat je stressklachten ervaart?

Hoe komt het dat je nu al een tijd niet goed slaapt?

Hoe komt het dat je nu al maanden last heb van je nek en schouders?

Natuurlijk kan je een pilletje slikken en dan lijkt het probleem te zijn opgelost. Maar het is een tijdelijke oplossing. De klachten zullen terugkomen en waarschijnlijk in meer hevigheid.

 

Ga een stap dieper en ga onderzoeken wat er achter de slapeloosheid zit, waardoor je de hoofdpijn hebt, wat je stress geeft. Ga op zoek naar het verhaal achter je symptomen.

 

Ga er mee aan de slag

Wanneer je weet wat de reden achter je klachten is dan kan je daar ook mee aan de slag. Nogmaals, het kan best zijn dat je in het begin wat ondersteuning nodig hebt van het pilletje om te kunnen slapen of om je wat rustiger te voelen. Maar belangrijk is dat je wel daarnaast met iemand gaat onderzoeken waar de klachten vandaan komen en wat er voor nodig is voor jou om de klachten te bestrijden. 

 

Ik weet nog dat het feit alleen al dat ik er met een vreemd iemand (de psycholoog) over kon praten en dat zij erkenning gaf in mijn stressklachten was een enorme verademing. Van haar mocht ik huilen, mocht ik zwak zijn. Nu weet ik dat het geen zwakte is om hulp te vragen maar destijds voelde dat zo voor mij. Ik was altijd die sterke vrouw die alle ballen thuis en op het werk omhoog hield.

 

Samen met de psycholoog ben ik aan de slag gegaan. Hebben we gekeken wat het verhaal achter mijn symptomen was. Het was een lange, pittige weg. Want naast de psycholoog heb ik ook een training mindfulness gedaan, heb ik besloten om afscheid te nemen van mijn werkgever en te gaan doen wat ik echt leuk vind. Daarin heb ik ook weer hulp gehad. Tijdens mijn opleiding tot coach maar ook daarna toen ik als eigen ondernemer begon.  

 

Bewust zijn

Dat alles heeft mij geleerd om eerst even stil te staan op het moment dat ik een klacht ervaar zoals hoofdpijn. Als allereerst stel ik nu de vraag aan mijzelf ‘hoe komt het dat je nu hoofdpijn hebt? Doe je teveel of is er juist iets wat je te weinig doet?’

 

Het kan immers ook zo zijn dat ik te weinig buiten ben geweest. Lopen helpt namelijk heel goed tegen hoofdpijn of onrustig gevoel. Soms voel je stress, voel je onrust. Ik heb geleerd om dan naar buiten te gaan, een blokje om te lopen. En als de onrust heel groot is ga ik naar het bos. Ik heb ontdekt dat het bos, in elk jaargetijde, mij tot rust kan brengen. Zodra ik thuis ben is de hoofdpijn weg, voel ik mij rustig en is het niet nodig om een pilletje te slikken.

 

Contact

Wil jij ook bewuster worden? Het verhaal achter jouw symptomen ontdekken? En daar dan ook mee aan de slag te gaan? Laat het mij weten. Ik nodig je dan graag uit voor een wandeling. De wandeling, die geheel coronaproof is, geeft je meteen al een stuk energie terug en zal de eerste stap in je bewustwording zijn.

 

Wil je meer informatie of meteen een afspraak maken? Klik hier.Met warme groet,

Astrid

 

Meer blogs lezen?