Lekker in je vel zitten: weet wat je gedragsvoorkeuren zijn!

Aan de hand van mijn eigen ervaringen wil ik je laten zien hoe je je eigen gedragsvoorkeuren kunt ontdekken en wat dat voor jou kan betekenen.

Het is een trendy opmerking ‘lekker in je vel zitten’, iedereen heeft het erover en wil dat graag. Maar wat betekent dat eigenlijk om lekker in je vel te zitten?  Ik besloot het aan het orakel Google te vragen door haar de volgende zoekopdracht te geven: lekker in je vel zitten betekenis

Bovenaan het zoekresultaat stond het volgende “Je zit lekker in je vel als er balans is in je leven. Een balans tussen geprikkeld worden en “ontprikkelen”, tussen jezelf aanpassen en jezelf zijn, tussen geven en ontvangen, tussen hoofd en hart. Het gaat om een gezond evenwicht tussen jezelf en de buitenwereld.” (bron www.ookzogevoelig.nl)


Eigen definitie

Persoonlijke vind ik dit een mooie definitie en ik kan hier zeker wel wat mee. Tegelijkertijd vraag ik mijzelf ook het volgende af: wat is mijn eigen definitie van ‘lekker in je vel zitten’? Nadat ik een tijdje voor mij uit heb zitten staren en heel hard aan het nadenken was over wat nou mijn definitie is besefte ik ineens dat ik alleen met mijn hoofd bezig was en vergat om mijn hart toe te laten.

Het moment dat ik vanuit mijn hart ging denken kwam direct het volgende in mij op: ‘Ik zit lekker in mijn vel wanneer ik voel dat ik al mijn verwachtingen heb losgelaten, durf te zijn wie ik ben, mag leren en mijn eigen talenten kan inzetten’. En inderdaad wanneer ik het gevoel heb dat er een gezond evenwicht is tussen mijzelf en de buitenwereld.


Wat heeft mij geholpen

Pas recent kan ik weer zeggen dat ik, volgens mijn eigen definitie, weer lekker in mijn vel zit. Het is lang een leerproces geweest. Een element in dit leerproces heeft ervoor gezorgd heeft dat ik de staat van ‘lekker in je vel zitten’ heb weten te bereiken. Dat is namelijk mijn kennis over gedragsvoorkeuren. Wat mijn eigen gedragsvoorkeuren zijn onder stress bijvoorbeeld, maar ook welke omstandigheden mij motiveren om het beste uit mijzelf te kunnen halen. Daarnaast heb ik ook geleerd om beter in te spelen op de gedragsvoorkeuren van de mensen om mij heen zowel privé als professioneel. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik bepaalde situaties als minder stressvol ervaar en zelfs opensta om ervan te leren.


Hoe dan?

Nou vraag jij je af welk magisch middel daarvoor gezorgd heeft. Nou niks magisch aan, gewoon de persoonlijkheidsprofiel check gebaseerd op het DISC profiel.

Even een opfrisser: dit model is gebaseerd op de basis van vier gedragsprofielen.

  • D-Dominant, heeft een gedragsvoorkeur waarbij de persoon zelfverzekerd is, graag uitdagingen wil aangaan en snel resultaten behalen.
  • I-Invloed, heeft een gedragsvoorkeur waarbij de persoon zelfverzekerd is, het liefst met anderen samenwerkt, andere mensen enthousiast maakt en motiveert.
  • S-Stabiel, heeft een gedragsvoorkeur waarbij de persoon wat terughoudend is, een hele goede teamspeler is, geduldig is en goed kan luisteren.
  • C-Consciëntieus, heeft een gedragsvoorkeur waarbij de persoon wat terughoudend is, goed kan analyseren, gaat voor kwaliteit en zich houdt aan regels en procedures


Vanuit deze 4 basisprofielen wordt naar aanleiding van het invullen van een online ‘test’ een persoonlijk profiel gemaakt. Deze bestaat voor 80% altijd uit een combinatie van twee van de vier basisprofielen. Een kleine groep mensen heeft een combinatie van drie profielen. Maar elk profiel laat je zien wie jij NU bent: je krachten maar ook je valkuilen.
Tijdens mijn opleiding tot Coach in 2017 ben ik in contact gekomen met DISC. En sinds februari 2019, mag ik mijzelf gecertificeerd trainer noemen van het DISC profiel.


Wat heb ik ervan geleerd

Het mooie is om te beseffen dat jouw profiel een moment opname is. Zo liet mijn profiel tijdens de opleiding tot coach zien dat ik naast een hoge C, S en I (zie vorige paragraaf voor uitleg) een hele lage D (dominantie) had. Zelf vond ik dat ik daar last van had. Ik mocht wel wat zelfverzekerder worden, sneller beslissingen nemen vond ik. Totdat ik in gesprekken met mijn studiebegeleidster tot de conclusie kwam dat juist mijn hoge S-Stabiel mij in bepaalde dingen tegenhield. Ik had een blinde vlek voor haar valkuilen zoals: anderen voor mijzelf plaatsen, geen nee kunnen zeggen, verbergen van mijn eigen wensen en ambities en onderschatten van eigen vaardigheden.

Dus in plaats van mij te focussen op hoe ik het D aspect van mijn gedrag kon versterken, ben ik gaan onderzoeken en werken aan de valkuilen van het S aspect in mijn gedrag.


Ontwikkeling

Bijna 2 jaar later heb ik opnieuw de test gedaan voor de certificeringen als DISC trainer. In de basis was niet veel veranderd. De kern van wie ik ben staat er zeker nog. Ik heb nog steeds een hoge C, I en S en een lage D. Maar ik zie wel dan het S aspect minder is geworden en dat mijn D aspect wat gegroeid is. Wat fijn is wanneer je als zelfstandig ondernemer aan de slag bent gegaan. Dan is het wel handig dat je zekerder bent en wat sneller beslissingen kunt maken.

Daarnaast besef ik dat mijn kennis over de verschillende gedragsvoorkeuren mij helpt in de communicatie met de mensen om mij heen. Ik heb sneller door hoe ik iemand het beste kan benaderen en heb ook sneller door waarom een bepaalde persoon mij toch kriebels bezorgd. Dan weet ik dat hij of zij in mijn allergie zone zit en in plaats van daar heel hard tegenin te gaan, wat weer energie kost, bekijk ik op welke punten wij bij elkaar kunnen komen. Als ik daardoor efficiënter kan werken natuurlijk. Soms is de situatie zo dat je gewoon moet weglopen van een dergelijk persoon en zeggen “dit voelt gewoon niet goed, hier ga ik niet verder mee”. Want kennis over jouw profiel en die van anderen is heel waardevol, maar ik zie het als een mooie toevoeging aan wat je hart en intuïtie je vertellen.


Jij ook?

Denk je nu na het lezen van dit artikel “Ik wil ook leren wat mijn gedragsvoorkeuren zijn en hoe ik die kan inzetten zodat ik ook lekker of misschien wel beter in mijn vel kom” dan gaan wij dat samen doen.

Ben je geïnteresseerd maar wil je toch eerst nog wat meer informatie, neem dan gerust contact op. Of maak meteen een afspraak:
[email protected]
06 - 5137 0339

Het invullen van de DISC gaat online en de bespreking kan ook geheel online. Hoewel ik voldoende ruimte in mijn coachpraktijk heb om ook op anderhalve meter afstand te zitten. Dat is geheel aan jou.


Met warme groet,

Astrid

Meer blogs lezen?